kunstsmit.nl

Biografie

Frans Smit (1949) is schrijver, musicus en componist

Als musicus gaat zijn voorkeur uit naar volksmuziek, met name uit Ierland en de Balkan. Hij speelde als straatmuzikant in de roemruchte Volvette Ondergrond, als accordeonist in Ierse bandjes als Miscelanneous en Griers. Hij was mede oprichter van de Band Deluxe, waarvoor hij de meeste liedjes schreef. Momenteel is hij lid van de Via Egnatia Band, met een repertoire van volksmuziek uit Balkanlanden en Turkije. Voorts is hij lid van de Griekse band Maiandros. Als toetsenist speelt hij in de coverband Long may we run, en begeleidt hij het Griekse koor I Charoumeni Chorodia.

Als componist schreef hij arrangementen voor koren. Liederen op teksten van Ierse dichters als Yeats en Synge. Componeerde muziek op gedichten van Munin Nederlander uit zijn bundel DIT, en bij het epische gedicht van “Heer Halewijn” voor Dichtdoor. Diverse liedjes op gedichten van Elsschot, Buijs, Slauerhoff, Han G. Hoekstra e.a. voor trio De Buijs. Werkte mee als componist en pianist aan het programma Hartzeer, rond de zuidafrikaanse dichteres Ingrid Jonker, voor Bewolkte Zondag.┬áVerder is hij naast Michiel Strategier te beluisteren op Mindwalks (CD) met piano improvisaties. Voor Cauldron Productions componeerde en begeleidde hij de zangvertelling Deirdre en de zonen van Usnach.

Als bas deed hij jarenlang mee aan koren in Utrecht en Rotterdam. Ook was hij actief als bestuurslid van de Stichting Volksmuziek Nederland.

Frans Smit woont in Rotterdam, samen met zijn levensgezellin Hanneke Blok. Zij hebben twee kinderen en twee kleinkinderen.