kunstsmit.nl

Biografie Gustav Meyrink

Het leven van een esoterisch auteur en geestelijk zoeker

  Titel : Biografie Gustav Meyrink
  Ondertitel : Het leven van een geestelijk zoeker en esoterisch auteur
  Auteur : Frans Smit
  ISBN : 9789020246384
  Uitgever : Ankh Hermes
  Aantal Pagina's : 192
  Uitgegeven in : 1986
  Illustrator : -
  Vormgeving : -
  Druk : -
  Beschikbaarheid : Uitverkocht. Antiquarisch beschikbaar

Over de publicatie

Dit is de eerste volledige biografie die over Meyrink is verschenen. Tot 1986 bestond er alleen een biografische schets van Eduard Frank uit 1957, terwijl Meyrink leefde tot 1932. Aanleiding tot het schrijven van zijn biografie was voor mij primair het lezen van zijn romans, die behalve De golem en Het groene gezicht, pas na 1977 in Nederlandse vertaling verschenen.

Maar ook genoemde biografische schets fascineerde mij. Het leven van Gustav Meyrink, geboren in Wenen in 1868, leest namelijk als een magisch-realistisch verhaal. Zijn kortstondige beroemdheid dankte hij aan het succes van zijn eerste roman De golem (1915), die enorme oplagen haalde in Duitsland, meermalen werd vertaald en enkele keren verfilmd. Het boeiende van Meyrinks biografie is, dat hij naast schrijver ook zijn leven lang actief was in het uitoefenen van diverse occulte of esoterische praktijken en experimenten, plus in het onderhouden van talrijke contacten met spirituele groepen en geestverwanten.

Fragment uit 'Biografie Gustav Meyrink'

“Meyrink wordt weer actueel, de belangstelling voor zijn boeken neemt toe. In 2008 verscheen een biografie over hem in het Engels: “The life of Gustav Meyrink”, door Mike Mitchell; in 2009 bij In de Pelikaan, Amsterdam, “Der magische Schriftsteller Gustav Meyrink; seine Freunde und sein Werk”, door Theodor Harmsen; eveneens in 2009 “Gustav Meyrink. Ein Leben im Bann der Magie”, door Hartmut Binder. Zijn leven, waarvan gezegd werd dat ‘deze zelf een belangrijke, door het lot bepaalde roman [was] – de grootste die hij volbracht’, wint aan actualiteit nu er steeds meer zoekers gevonden worden. Immers, Gustav Meyrink was een soort prototype van ‘de zoeker’, een van de pioniers op terreinen die in onze tijdsgeest zo’n belangrijke rol spelen. Op die gebieden liet hij geen leerstelligheden achter, alleen een voorbeeld. Een proeve hiervan heb ik in dit boek willen vastleggen.”