kunstsmit.nl

Het derde punt

  Titel : Het derde punt
  Ondertitel : -
  Auteur : Frans Smit
  ISBN : 9789402111842
  Uitgever : Brave New Books
  Aantal Pagina's : 150
  Uitgegeven in : 2014
  Illustrator : -
  Vormgeving : -
  Druk : -
  Beschikbaarheid : Te koop via Webshop

Over de publicatie

Een filosofisch werk, dat zich buigt over de vraag in welke richting de veelvormige spiritualiteit zich in de 21e eeuw gaat ontwikkelen. Dit gebeurt aan de hand van vier thema’s: de herontdekking van de gnosis; de opkomst van het non-dualisme; het alchemisch huwelijk; groepsvorming en individualisme. Naast dit beschouwelijk aspect dat vooral naar de naaste toekomst wijst, bevat het geschrift ook een praktisch deel. Hierin worden drie sleutels voor een magisch leven gegeven, namelijk: openheid, wakker zijn en leven in het nu.

Fragment uit 'Het derde punt'

“Neutrale magie komt automatisch voort uit een consistente levenshouding. Niet specifieke handelingen met duidelijke intenties hoeven als magisch middel te worden gepraktiseerd, nee het hele leven wordt magisch ingezet. Deze magie behelst een lange maar gevaarloze weg. Dit in tegenstelling tot de korte en risico dragende weg, die leidt tot het toepassen van allerlei magische praktijken als theürgie e.d. (een magische handeling waarbij men geesten bezweert). De bedoelingen achter de korte weg kunnen van mens tot mens sterk variëren, van witte via grijze tot zwarte magie. Kenmerkend hiervoor is het drijven, het doorzetten van de persoonlijke wil.

De neutrale magie is hieraan herkenbaar, dat de eigen wil wordt losgelaten; zij speelt geen rol (meer). Besluiteloos daarentegen is men zeker niet, als men deze magie toepast. Er gaat een bewuste keuze aan vooraf. Het is wellicht beter te spreken van een gericht, breed verlangen, namelijk om magisch in het leven te staan. Niet in de eerste plaats ten eigen bate, wat de gangbare vormen van magie meestal zijn, maar dienstbaar aan het grote geheel. Neutrale magie kun je omschrijven als belangeloos, met boven jezelf uitstijgen als effect.”