kunstsmit.nl

Gustav Meyrink - Walpurgisnacht

  Titel : Gustav Meyrink - Walpurgisnacht
  Ondertitel : -
  Oorspronkelijke Titel : -
  Auteur : Frans Smit
  Vertaler : -
  ISBN : 9789067322300
  Uitgever : Rozekruis Pers
  Aantal Pagina's : 190
  Uitgegeven in : 1999
  Illustrator : -
  Vormgeving : -
  Druk : -
  Beschikbaarheid : Te koop via Rozekruis Pers

Over de publicatie

“Van oudsher is de nacht van 30 april op 1 mei Walpurgisnacht: de heksensabbat, waarbij de demonen worden vrijgelaten. Gustav Meyrink vergroot dit thema tot kosmisch-apocalyptische dimensies; de chaotische omwenteling die voorafgaat aan de wederopstanding van het zuivere innerlijke leven, gesymboliseerd in de tot koning gekroonde, arme violist Ottokar en zijn geliefde Polyxena.

Op indringende en vaak komische wijze schildert Meyrink de ondergang van de oude, potsierlijke adel, die door de furie van de spoken van het Boheemse verleden uit hun burcht, de Praagse Hradschin, wordt verjaagd.

Mythe en realiteit versmelten tot een fantastische vertelling die, hoewel in 1915 geschreven, aan actualiteit nog niets heeft ingeboet. De innerlijke revolte van de vrije, zich eeuwig verjongende geest in de mens – in de roman verbeeld door de figuur van de keizerlijke lijfarts, bijgenaamd de ‘Pinguin’, blijkt het enige adequate antwoord op de overal om zich heen grijpende razendsnelle veranderingen in een op drift geraakte samenleving.”